Letnia zapiekanka z mięsem, cukinią i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron i odkładamy do ostudzenia.
Bakłażana kroimy w plastry i solimy, odkładamy na około 1/2 h. Następnie po osuszniu układamy go na blaszce wyłożonej papierem lub folią aluminiową i smarujemy z obydwu stron niewielką ilością oliwy/oleju. Wkładamy go do rozgrzanego do 200' piekarnika i pieczemy około 5-8 min.
2.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na złoty kolor. Mięso dusimy we wcześniej przygotowanym bulionie. Kiedy będzie miękkie i bulion wyparuje dodajemy koncentrat pomidorowy i cebulę. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
3.Cukinię obieramy, kroimy w plastry i dusimy na patelni (na odrobinie wody) aż zmięknie. Pod koniec dodajemy czosnek.
4.Ser żółty trzemy na tarce od dużych oczkach.
5.Mleko i jajka miksujemy na gładki sos, doprawiamy przyprawami do smaku.
6.W naczyniu żaroodpornym układamy połowę plasterków bakłażanów. następnie dajemy makaron. Kolejną warstwą jest połowa cukinii i mięso z cebulką, posypujemy niewielką ilością sera. Następnie znów cukinia. Następnie pozostałe krążki bakłażana. Polewamy częścią sosu i wykładamy ser żółty. Zalewamy pozostałym sosem.
Gotową zapiekankę pieczemy w temp. 200' około 30-40 min.
Komentarze