Zapiekanka z bakłażanem i cukinią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
• Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
• Bakłażana i cukinię umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i odstawić na 10 minut, po czym dobrze spłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze części, ale zostawić kilka kawałków, by wyłożyć nimi wierzch zapiekanki.
• Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać koncentrat pomidorowy i chwile smażyć.
• Cukinię i bakłażana lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli i papryki.
• Makaron wymieszać z drobno pokrojonymi warzywami, podsmażoną cebulą, połową startego żółtego sera, pomidorami, doprawić do smaku.
• Jaja rozkłócić, wymieszać z pozostałym serem, jogurtem (lub śmietaną), doprawić.
• Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ułożyć mieszankę makaronową.
• Na wierzch położyć pokrojoną cukinię z bakłażanem, oprószyć delikatnie solą, oregano i bazylią, po czym zalać wszystko jogurtem z jajami i serem.
• Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 30-40 minut w 200 stopniach.
Porady
Zapiekanka będzie pożywniejsza, jeśli dodasz do niej podsmażone kiełbaski.
Komentarze