Zapiekanka z cukinią i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuła podzielić na różyczki i podgotować przez około 3 minuty w posolonej i posłodzonej wodzie. Bakłażana i cukinie pokroić na około 0,5 cm plasterki. Bakłażana posolić odstawić na około 10 minut i osuszyć na ręczniku papierowym. Dymki pokroić drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i wymieszać. Masło roztopić w rondelki, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlewać partiami mleko i cały czas mieszać. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć z ognia doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami makaron, warzywa i mięso, ser, sos. Na wierzch wyłożyć makaron polać go beszamelem i posypać serem oraz bazylią. Zapiekankę piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego!
Komentarze