LETNIA KOSTKA PORZECZKOWO-KOKOSOWA

4.5 (176 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Delikatne puszyste i lekkie jak piórko ciasto porzeczkowo-kokosow

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    BISZKOPT:

    4 jajka

    szczypta soli

    2/3 szklanki cukru

    2/3 szklanki mąki

    1,5 łyżki kakao

    2 łyżki oleju

    2 łyżki wody

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA JASNA KOKOSOWA:

    1 budyń śmietankowy

    500 ml mleka

    2 łyżki cukru

    5 łyżek cukru pudru

    150 g masła

    150 g wiórek koksowych

    5 łyżek likieru kokosowego

    MASA PORZECZKOWA:

    3 łyżeczki żelatyny

    250 ml śmietany kremówki

    125 g serka mascarpone

    5 łyżek cukru pudru

    1/2 szkl. czerwonych porzeczek

    100 ml wrzątku

    WIERZCH

    galaretka malinowa

    mały koszyczek czerwonych porzeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Letnia kostka porzeczkowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą masę. Dolać olej z wodą. Zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do ubitych jajek. Wymieszać do połączenia się składników. Masę przelać do małej blachę. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 18 st. C.

    Po upieczeniu przekroić ciasto tak aby powstały 2 warstwy ciasta.



    Przygotowujemy masę jasną. Budyń ugotować w mleku i 2 łyżkami cukru. Zestawić z ognia i poczekać aż wystygnie.



    Wiórki kokosowe wymieszać z likierem. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo budyń cały czas mieszając. Gdy składniki się zmieszają dodać kokos. Wymieszać.



    Przygotowujemy masę porzeczkową: Porzeczki zmiksować na gładki mus. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić do temperatury pokojowej. Dodać zmiksowane porzeczki.



    Śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Dodać żelatynę z porzeczkami i zmiksować do połączenia się składników.



    Na spód formy do ciasta ułożyć 1 warstwę ciasta kakaowego. Na to wylać krem porzeczkowy, a następnie przykryć masę 2 warstwą ciasta. Na drugą warstwę ciasta wylać masę koksową. Wstawić do lodówki do stężenia się mas.



    Porzeczki rozgnieść widelcem. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać porzeczki. Kiedy galaretka będzie już delikatnie stężała wylać ją na wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Owoce Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować