Letnia kostka owocowa

5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Forma 24/24
    14 podłużnych biszkoptów

    Masa serowa:
    330 ml śmietanki 30%
    ½ kg twarogu mielonego
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka agrestowa
    50 g startej gorzkiej czekolady
    ½ szklanki cukru pudru

    Wierzch:
    Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki)
    2 galaretki krystaliczne Dr.Oetker
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Letnia kostka owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy.
    Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotowanie 2. Śmietanę kremówkę, prosto z lodówki ubijamy na puszystą masę, dodajemy zmielony twaróg wymieszany z cukrem pudrem, delikatnie miksujemy aż do połączenia. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy truskawkową tężejącą galaretkę, miksujemy, wsypujemy startą na tarce czekoladę, mieszamy, masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wkładamy na 10 minut do lodówki aby stężała.
  • Przygotowanie 3. Do pozostałej masy serowej wlewamy agrestowa galaretkę, miksujemy, wylewamy na truskawkową warstwę, rozsypujemy obrane umyte i osuszone owoce, zalewamy tężejącą krystaliczną galaretka rozpuszczoną wcześniej w 750 ml gorącej wody.

    Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować