Leszcz duszony w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyścić, wyfiletować, umyć, pokroić na porcje, posolić i oprószyć mąką.
2.Cebulę pokroić w półtalarki i podsmażyć na 1 łyżce oleju i masła złoty kolor. Obrać jabłko i zetrzeć do cebuli. Chwilę razem poddusić, oprószyć przyprawa uniwersalna i pieprzem.
3.Rybę obrumienić z obu stron na 1 łyżce oleju i masła, przykryć cebulą.
Całość przykryć i dusić kilka minut.
4.Rybę podawać posypaną zieleniną z dodatkiem ziemniaków i surówki z kapusty.
Porady
Leszcz jest białą rybą, która jest smaczna nawet dla osób, które nie przepadają za rybami.
Jest rybą bardzo zdrową dla dzieci.
Tak przyrządzony leszcz może być także podany z pieczywem jako ciepła kolacja.
Komentarze