Leszcz w marynacie

4.98 (183 ocen)

  • 60 min

Od kilku lat marynuję ryby. Pochodzą z naszej rzeki Bug.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg leszcza
    przyprawa delikat do mięs
    sól
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 szklanki mąki pszennej
    olej do smażenia
    Zalewa:
    4,5 szklanki wody
    1 szklanka octu
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    1 cebula
    3 ząbki czosnku.
Wystaw ocenę:

4.98 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ryba

Leszcz w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11h21o5 1. Leszcza oczyścić, pokroić .
  • image-1cdmphx 2. Obtoczyć w mące, usmażyć.
  • image-0dm2naq 3. Usmażone porcje ryby,ułożyć w naczyniu, posypać przyprawą, dodać sól, czosnek granulowany. Naczynie przykryć, odstawić na 12 godz. Następnie układać w 0,9 l słoikach.
  • image-0d2wh28 4. Do garnka wlać wodę, dodać ocet, liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, zagotować.
  • image-1l812ww 5. Do każdego słoika, dodać po 2 plasterki cebuli i pokrojony czosnek.Gorącą zalewą zalać rybę. Słoiki zakręcić, nie pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować