Długo wzbraniałam się przed upieczenie tego ciasta, nie mogłam przekonać się do obecnego w nim szpinaku - jakoś nie pasował mi w słodkościach.... Teraz żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej.
1 godz. 30 min
Składniki:
ciasto:
450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
1 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
300-400 ml. śmietany 30%
1 śmietan-fix
cukier wanilinowy
owoce do ozdoby
250 g serka mascarpone lub zwykłego kremowego
2 łyżki cukru pudru
Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrażamy szpinak, odsączamy z wody i z odrobiną oleju rozdrabniamy blenderem. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 50-60min. do suchego patyczka
Po wystudzenia wierzch ciasta skrajamy i kruszyny.
Śmietanę miksujemy że śmietan fixem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a następnie stopniowo mascarpone. Krem wykładamy na ciasto. Na wierzch posypujemy pokruszone kawałki ciasta i układamy pestki granatu.
Komentarze