Ciasto Leśny mech

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Długo wzbraniałam się przed upieczenie tego ciasta, nie mogłam przekonać się do obecnego w nim szpinaku - jakoś nie pasował mi w słodkościach.... Teraz żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
    1 1/3 szklanki cukru
    3 jajka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    300-400 ml. śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    cukier wanilinowy
    owoce do ozdoby
    250 g serka mascarpone lub zwykłego kremowego
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrażamy szpinak, odsączamy z wody i z odrobiną oleju rozdrabniamy blenderem. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 50-60min. do suchego patyczka
    Po wystudzenia wierzch ciasta skrajamy i kruszyny.
    Śmietanę miksujemy że śmietan fixem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a następnie stopniowo mascarpone. Krem wykładamy na ciasto. Na wierzch posypujemy pokruszone kawałki ciasta i układamy pestki granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować