Leśna Polana - sernik na zimno

4.5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szpinakowy spód, jagodowy sernik, borówki i galaretka - świetnie wygląda i smakuje.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO SZPINAKOWE:

    3 jaja
    150 g cukru
    250 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    125 ml oleju
    200 g świeżego szpinaku

    MASA SEROWA:

    1 kg twarogu na sernik z wiaderka
    250 g mascarpone
    250 g jagód mrożonych
    100 g cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny

    PONADTO:

    2 galaretki przeźroczyste
    400 g borówek
    listki mięty do dekoracji
    750 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Leśna polana - sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak zblendować razem z olejem na gładką masę.
  • 2. Jajka ubić z cukrem.
  • 3. Wciąż ubijając dodać zblendowany szpinak z olejem oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia /25x35 cm/, wyrównać.
  • 5. Piec ok 25 min w 180 stopniach.
  • 6. Po upieczeniu wystudzić, delikatnie ściąć brązowy wierzch.
  • 7. Jagody delikatnie rozgrzać, następnie zblendować.
  • 8. Żelatynę zalać 9 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia. Następnie rozgrzać w mikrofalówce.
  • 9. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz z cukrem pudrem.
  • 10. Do masy serowej dodać mus jagodowy, zmiksować.
  • 11. Nadal miksując wlać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie połączyć z masą jagodowo - serową.
  • 12. Masę wylać na ciasto szpinakowe, wyrównać i schłodzić.
  • 13. Umyte i osuszone borówki ułożyć na masie.
  • 14. Galaretki rozpuścić we wrzątku, wystudzić.
  • 15. Tężejącą galaretkę wlać na ciasto, pozostawić do całkowitego stężenia.
  • 16. Wierzch udekorować listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować