Lemon curd - cytrynowe orzeźwienie

5 (149 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Baza do wspaniałych kremów cytrynowych, sam również smakuje wybornie - idealny do przekładania ciasteczek i słodkich bezików.

  • 24 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 jajka
    4 cytryny
    10 dag masła
    10 dag cukru
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lemon curd - cytrynowe orzeźwienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny sparzamy wrzątkiem, szorujemy pod bieżącą wodą, ocieramy skórkę i wyciskamy z nich sok.
  • 2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, skórkę z cytryny, sok i rozkłócamy wszystko. Ustawiamy miskę nad parującym garnkiem i w kąpieli wodnej podgrzewamy ciągle mieszając, aż płyn stanie się ciepły. Dodajemy połowę posiekanego masła i mieszamy, gdy masa zacznie gęstnieć, dodajemy resztę masła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji,
  • 3. Przecieramy przez sitko i przelewamy do słoiczka, Odstawiamy na noc do lodówki, Masa ma właściwą konsystencję dopiero na 2 dzień.

    Przepis zaczerpniety z książki Anny Starmach "Pyszne na słodko"

Porady

Masa cytrynowa ma konsystencję budyniu dopiero po długotrawałym schłodzeniu w lodówce, tężeje pod wpływem niskiej temperatury. Nie musimy jej cedzić przez sitko jeśli nie przeszkadza nam otarta skórka Idealnie nadaje się jako przełożenie do bezy np Pawłowej lub ciasteczek makaroników. Gdy zmiksujemy lemon curd z mascarpone i śmietanką 30% powstanie pyszny - łagodniejszy krem cytrynowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować