Lemon drizzle cake jest to tradycyjne angielskie ciasto bazujące na smaku cytryny i cukru. Jest proste w przygotowaniu i najlepiej smakuje z bitą śmietaną bądź filiżanką kawy
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- Skórka startach z dwóch cytryn
- 270 g białego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g mąki pszennej
- Sok z dwóch cytryn
-170 g masła
Lemon cake - ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na tarce o małych oczkach trzemy obie cytryny. Startą skórkę odkładamy do lodówki. Ze startych cytryn wyciskamy sok i także odkładamy do lodówki.
2.2. Masło ucieramy ze 170 g cukru na dość puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim i po każdym mieszamy tylko do połączenia składników.
3.3. Dodać startą skórkę z cytryny i utrzeć.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników nie dłużej.
4.4. Keksówkę natrzeć masłem i obsypać mąką. Ciasto przelać i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu przez 45- 50 minut do tak
zwanego suchego patyczka.
5.5. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika i podziurkować patyczkiem do szaszłyków. Pozostałe 100 g cukru dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny.
Na koniec łyżeczką nasączać ciasto( jak jedna łyżeczka wciągnie to dopiero następną)
6.6. Ciasto odstawić na 20 minut ( nie do lodówki). Następnie wyjąć i pokroić na kawałki.
Komentarze