Lemon Cake - ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lemon drizzle cake jest to tradycyjne angielskie ciasto bazujące na smaku cytryny i cukru. Jest proste w przygotowaniu i najlepiej smakuje z bitą śmietaną bądź filiżanką kawy

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Skórka startach z dwóch cytryn
    - 270 g białego cukru
    - 3 jajka
    - 2 łyżki mleka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 200g mąki pszennej
    - Sok z dwóch cytryn
    -170 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Lemon cake - ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na tarce o małych oczkach trzemy obie cytryny. Startą skórkę odkładamy do lodówki. Ze startych cytryn wyciskamy sok i także odkładamy do lodówki.
  • 2. 2. Masło ucieramy ze 170 g cukru na dość puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim i po każdym mieszamy tylko do połączenia składników.
  • 3. 3. Dodać startą skórkę z cytryny i utrzeć.
    Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników nie dłużej.
  • 4. 4. Keksówkę natrzeć masłem i obsypać mąką. Ciasto przelać i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu przez 45- 50 minut do tak
    zwanego suchego patyczka.
  • 5. 5. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika i podziurkować patyczkiem do szaszłyków. Pozostałe 100 g cukru dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny.
    Na koniec łyżeczką nasączać ciasto( jak jedna łyżeczka wciągnie to dopiero następną)
  • 6. 6. Ciasto odstawić na 20 minut ( nie do lodówki). Następnie wyjąć i pokroić na kawałki.

    ŻYCZĘ SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować