6 jajek
100 g cukru lub innego słodzidła
150 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 galaretka, najlepiej bez cukru
1/2 puszki brzoskwiń w syropie (można dać całą, ja podzieliłam puszkę na dwa ciasta)
500 g sera na sernik
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
3 płaskie łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
45 g cukru pudru
dodatkowo:
30 g masła
15 g cukru pudru
wydruk cukrowy
30 g czekolady deserowej
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki mleka
Lekko tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. U mnie średnica tortownicy 20 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki.
2.Galaretkę wymieszać ze słodzidłem, zalać 1,5 szklanki wrzątku (można dać pół na pól z sokiem z brzoskwiń), wystudzić i przelać bo pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę razem z brzoskwiniami. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Ser zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem i wystudzoną żelatyną. Wymieszać z galaretką i brzoskwiniami.
3.Biszkopta nasączyć rozcieńczonym sokiem z brzoskwiń. Przełożyć kremem i odstawić do stężenia.
Masło zmiksować z cukrem pudrem i rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cyfrowy i docisnąć. Żelatynę wymieszać z łyżką mleka i podgrzać do rozpuszczenia. Resztą mleka zalać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z żelatyną i udekorować boki tortu. Odstawić do lodówki najlepiej na cała noc. Smacznego.
Komentarze