TORT SEROWY Z BRZOSKWINIAMI

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort na zimno z masą serową i biszkoptem. Tort orzezwiający z brzoskwiniami i galaretką.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -4 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -150 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki

    masa serowa:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -400 g. jogurtu greckiego
    -100 g. margaryny Palma
    -śnieżka
    -1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    -40 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody
    -chlust olejku cytrynowego

    dekoracja:
    -1 puszka brzoskwiń
    -1 galaretka cytrynowa
    -1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Tort serowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Następnie przesiewać mąki z proszkiem i mieszać łopatką. Na koniec domieszać olej, lecz nie za długo. Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru na dole. Piec ok.25 min. w 175 *. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Obrócić z powrotem na sam spód tortownicy. Przekroić tylko na pół.Górę odstawić.Zapiąć obręcz z tortownicy, zabezpieczyć wyżej boki.
  • nasączenie 2. nasączenie- Spód w tortownicy posmarować frużeliną.
  • masa 3. masa-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, potem jogurt, margarynę, ciągle miksując.Na koniec dolewać olejek i żelatynę, krótko zmiksować i zaraz wyłożyć do tortownicy.
  • 2 blat 4. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Całość schłodzić.
  • po schłodzeniu 5. Zdjąć obręcz z tortownicy.Ułożyć na paterze.
  • brzoskwinie 6. dekoracja- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do lekkiego tężenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w plasterki. Ułożyć w okrąg na górze tortu.
  • galaretka 7. Polać galaretką i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować