nasączenie:
-150 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
masa serowa:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-400 g. jogurtu greckiego
-100 g. margaryny Palma
-śnieżka
-1 i 1/2 szklanki cukru pudru
-40 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
-chlust olejku cytrynowego
dekoracja:
-1 puszka brzoskwiń
-1 galaretka cytrynowa
-1 szklanka wody
Tort serowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Następnie przesiewać mąki z proszkiem i mieszać łopatką. Na koniec domieszać olej, lecz nie za długo. Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru na dole. Piec ok.25 min. w 175 *. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Obrócić z powrotem na sam spód tortownicy. Przekroić tylko na pół.Górę odstawić.Zapiąć obręcz z tortownicy, zabezpieczyć wyżej boki.
2.nasączenie- Spód w tortownicy posmarować frużeliną.
3.masa-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, potem jogurt, margarynę, ciągle miksując.Na koniec dolewać olejek i żelatynę, krótko zmiksować i zaraz wyłożyć do tortownicy.
4.Przykryć drugą częścią biszkoptu. Całość schłodzić.
5.Zdjąć obręcz z tortownicy.Ułożyć na paterze.
6.dekoracja- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do lekkiego tężenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w plasterki. Ułożyć w okrąg na górze tortu.
Komentarze