I masa serowa z białą czekoladą:
-200 ml. śmietanki 30 %
-1 biała czekolada
-50 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-330 g. sera z wiaderka
-125 g. serka mascarpone
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
II masa serowa z mleczną czekoladą:
-200 ml. śmietanki 30 %
-1 mleczna czekolada
-50 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-330 g. sera z wiaderka
-125 g. serka mascarpone
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
III masa serowa z gorzką czekoladą:
-200 ml. śmietanki 30 %
-1 gorzka czekolada
-50 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-330 g. sera z wiaderka
-125 g. serka mascarpone
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
obłożenie:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 krem truskawkowy do tortów w proszku
-1 serek mascarpone
rozetki:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-kilka jadalnych barwników
Tort serowy ''kolorowa łączka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką.Na koniec domieszać olej.Ciasto podzielić do czterech miseczek. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej mak i też wymieszać.Do trzeciej, przesiać kisiel, wymieszać a do czwartej wmieszać kakao.
2.Tortownicę 27 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto kłaść łyżką na przemian kolorami. Postukać delikatnie tortownicą.
3.Piec ok 25-30 min. w 175 * C.Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
4.Spód biszkoptu, włożyć do tortownicy i zabezpieczyć wyżej boki.
5.masa serowa, biała-Czekoladę białą rozpuścić w śmietance nad parą.Schłodzić w lodówce, można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami sera.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować ale nie za długo. Wylać na spód w tortownicy i schłodzić.Można karbowaną łopatką zrobić wzorek.
6.Następną masę serową mleczną , zrobić jak poprzednią. Wylać i rozsmarować w tortownicy i schłodzić.
7.Z masą serową gorzką, tak samo postąpić. Wylać i rozsmarować w tortownicy.
8.Przykryć drugim blatem i schłodzić.
9.Zdjąć zabezpieczenia i ułożyć na paterze.
10.obłożenie- Krem truskawkowy zmiksować ze śmietanką. Dodać ser i zmiksować. Posmarować cały tort.
11.rozetki-Zmiksować śmietankę z kremem. Podzielić do pojemniczków, zafarbować.Przekładać do woreczków cukierniczych z ozdobną końcówką.
Komentarze