chlebki PIDE z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszne,leciutkie, chrupiące chlebki pide, z przepysznym miesnym farszem, polecam gorąco!

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    -4 szkl mąki pszennej
    -4 łyżki jogurtu naturalnego
    -1 łyżeczka soli
    -2 łyżki cukru
    -300ml ciepłej wody
    -4 dag drożdży
    -4 łyżki oleju


    FARSZ:

    -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić
    -1 papryka czerwona
    -pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    -2 cebule
    -trochę oleju
    -250g pieczarek
    -3 ząbki czosnku
    -sól, pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebki pide z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • formowanie chlebka 1. CIASTO
    Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy olej, jogurt, mąkę, sól,i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
    Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

    FARSZ

    Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso, paprykę, pieczarki, pokrojony czosnek, koncentrat, i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut.
    Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę by nadmiar wody odparował.


    FORMOWANIE CHLEBKÓW
    Następnie urywamy mały kawałek ciasta, rozwałkowujemy i składamy na kształt łódki.


    Następnie kładziemy na blaszce, i dajemy farsz, można posypać jeszcze koperkiem.


    Chlebki pieczemy około 10 minut w temp 190 stopni, na złoty kolor.

    I gotowe, można jeść :-)

    Polecam bo są pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować