Chlebki pide z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy olej, jogurt, mąkę, sól,i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
FARSZ
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso, paprykę, pieczarki, pokrojony czosnek, koncentrat, i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut.
Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę by nadmiar wody odparował.
FORMOWANIE CHLEBKÓW
Następnie urywamy mały kawałek ciasta, rozwałkowujemy i składamy na kształt łódki.
Następnie kładziemy na blaszce, i dajemy farsz, można posypać jeszcze koperkiem.
Chlebki pieczemy około 10 minut w temp 190 stopni, na złoty kolor.
Komentarze