PIDE AU FROMAGE - CHLEBKI NADZIEWANE SEREM

2.33 (3 ocen)

  • 2 godz.

Coś bardzo, bardzo pysznego. Do tego banalnie prostego do zrobienia. Ciasto jest tak obłędnie chrupiące i wypieczone, jak z najlepszej pizzerii. Pide zjadamy na ciepło - od razu po wyjęciu z piekarnika.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 i 1/4 szklanki letniej wody
    1/2 łyżeczki soli
    nadzienie:
    150 g startego sera mozzarella
    200 g serka wiejskiego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    ponadto:
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżka wody
    masło do posmarowania
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pide au fromage - chlebki nadziewane serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik i blaszkę (tę dużą z piekarnika, odwróconą spodem do góry) rozgrzewamy do 250*C.
  • 2. Zarabiamy ciasto.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól. Do kubeczka wlewamy letnią wodę, wsypujemy cukier i dodajemy rozkruszone drożdże. Mieszamy całość do czasu, aż drożdże się rozpuszczą. Mieszankę wlewamy do mąki. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste wlewamy trochę wody, a do zbyt rzadkiego dosypujemy mąkę. Ciasto przenosimy do miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość).
  • 3. Przygotowujemy nadzienie.
    Serki umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
  • 4. Zwijamy łódeczki.
    Wyrośnięte ciasto przenosimy na stolnicę delikatnie oprószoną mąką, rolujemy i dzielimy na 6 równych części. Każdą zwijamy tworząc kulkę. Kulki rozwałkowujemy. Na środek każdego placka wykładamy po 2 łyżki nadzienia i rozprowadzamy je równomiernie. Sklejamy brzegi ciasta na kształt łódeczki. Chlebki naciągamy nieco, by jeszcze bardziej je spłaszczyć. Brzegi łódek smarujemy (za pomocą pędzelka) jogurtem wymieszanym z wodą.
    Bardzo rozgrzaną blaszkę z piekarnika oprószamy mąką. Układamy na niej łódeczki i z powrotem wsuwamy do piekarnika. Pajdy pieczemy około 10-12 minut, aż ładnie zarumienią się z wierzchu. Po wyjęciu brzegi gorących łódek smarujemy masłem. Przed podaniem chlebki można pociąć po skosie na mniejsze kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować