Lekki torcik "Narodowy"

0 (0 ocen)

Lekki i orzeźwiający na kruchym spodzie - idealny deser na letnie dni oraz na wieczory kibica ;)

Składniki:

  • TORTOWNICA 26CM

    200 g mąki
    1/4 opakowania cukru waniliowego
    245 g cukru
    szczypta soli
    1 żółtko
    125 g masła
    14 łyżeczek żelatyny
    750 g truskawek
    500 g kwaśnego mleka
    sok z 1 cytryny
    250 g śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Lekki torcik "narodowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, 60 g cukru, solą. Dodajemy żółtko oraz pokrojone w kawałki masło - szybko zagniatamy. Wykładamy na spód tortownicy - wyrównujemy płaską dłonią, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 18 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy.
  • 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. 500 g miksujemy z dodatkiem 60g cukru. W gorącej wodzie rozpuszczamy 8 łyżeczek żelatyny, dodajemy 5 łyżek musu truskawkowego i mieszamy - dodajemy do pozostałej części musu i ponownie mieszamy. Schładzamy.
  • Lekki torcik "Narodowy" 3. Mleko miksujemy z pozostałym cukrem (125 g) i sokiem z cytryny. Rozpuszczamy 6 łyżek żelatyny, rozprowadzamy z 5 łyżkami kremu mlecznego i mieszamy z jego resztą. Schładzamy.
  • Lekki torcik "Narodowy" 4. Śmietanę ubijamy i dodajemy do tężejącego kremu mlecznego.
  • Lekki torcik "Narodowy" 5. Krem mleczny na przemian z musem truskawkowym wykładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki na minimum 3h. Przed podaniem ozdabiamy pozostałymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kwaśne mleko Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować