Lekki i orzeźwiający na kruchym spodzie - idealny deser na letnie dni oraz na wieczory kibica ;)
Składniki:
TORTOWNICA 26CM
200 g mąki
1/4 opakowania cukru waniliowego
245 g cukru
szczypta soli
1 żółtko
125 g masła
14 łyżeczek żelatyny
750 g truskawek
500 g kwaśnego mleka
sok z 1 cytryny
250 g śmietany 30%
Lekki torcik "narodowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, 60 g cukru, solą. Dodajemy żółtko oraz pokrojone w kawałki masło - szybko zagniatamy. Wykładamy na spód tortownicy - wyrównujemy płaską dłonią, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 18 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy.
2.Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. 500 g miksujemy z dodatkiem 60g cukru. W gorącej wodzie rozpuszczamy 8 łyżeczek żelatyny, dodajemy 5 łyżek musu truskawkowego i mieszamy - dodajemy do pozostałej części musu i ponownie mieszamy. Schładzamy.
3.Mleko miksujemy z pozostałym cukrem (125 g) i sokiem z cytryny. Rozpuszczamy 6 łyżek żelatyny, rozprowadzamy z 5 łyżkami kremu mlecznego i mieszamy z jego resztą. Schładzamy.
4.Śmietanę ubijamy i dodajemy do tężejącego kremu mlecznego.
5.Krem mleczny na przemian z musem truskawkowym wykładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki na minimum 3h. Przed podaniem ozdabiamy pozostałymi truskawkami.
Komentarze