Lekki torcik

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Połączenie chrupiących płatków, orzeźwiającej masy brzoskwiniowej i puszystej pianki okazało się strzałem w dziesiątkę. Pyszny deser na zimno, wspaniale sprawdzi się na każdej uroczystości.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Spód:
    1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
    tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

    Masa brzoskwiniowa:
    jogurt brzoskwinia i marakuja z kawałkami owoców 400g (duży kubek)
    galaretka brzoskwiniowa

    Pianka malinowa:
    galaretka malinowa

    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Lekki torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować okrągła foremkę o średnicy 15cm i wyłożyć folią spożywczą. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Płatki dodać do przestudzonej ale płynnej czekolady i wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do formy i docisnąć lekko łyżką , odstawić do lodówki by zastygła.Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do ostygnięcia. Jogurt przełożyć do miski, dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem. Masę wylać na spód z płatków. Odstawić do stężenia. Galaretkę malinową rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Kilka łyżek wylać na płaski talerzyk, ta galaretka będzie potrzebna do dekoracji. Zimną galaretkę ubić mikserem aż powstanie pianka. Wylać na masę brzoskwiniową i ponownie wstawić do lodówki. Z pozostałej części malinowej galaretki wycinać foremkami do ciasteczek serduszka ,ułożyć na torciku. Posypać starta czekoladą.

Porady

Smaki jogurtu i galaretek można dowolnie z sobą łączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować