Do kremu i dekoracji wykorzystałam domowej roboty galaretkę, dzięki temu ciasto jest o wiele zdrowsze i smaczniejsze :)
Składniki:
Do wykonania tortu o średnicy 20 cm potrzebne będą:
Ciasto:
-3 jaja
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżki octu
-2 łyżki oliwy
Krem:
-3/4 szklanki skondensowanego mleka niesłodzonego
-50 g gorzkiej czekolady
-3 łyżeczki żelatyny
-1/2 szklanki syropu malinowego
-1/2 szklanki wody
Dekoracja tortu:
-400 g malin
-4 łyżeczki żelatyny
-1/2 szklanki syropu malinowego
-1/2 szklanki wody
Lekki torcik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Całe jaja ubijamy z cukrem, aż do zgęstnienia (do całkowitego rozpuszczenia cukru – nie mogą być wyczuwalne kryształki).
2. Do jaj dodajemy ocet i olej, nie przerywając ubijania.
3. Dodajemy mąkę, na małych obrotach krótko ubijamy i wlewamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 20 cm.
4. Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez około 30-40 minut (ciasto powinno odchodzić od brzegów tortownicy).
5. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż, aby powstały dwa krążki.
2.Krem:
1. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej syrop z malin i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Substancję odstawiamy do wystygnięcia.
2. Mocno schłodzone mleko skondensowane miksujemy na dużych obrotach, wlewamy lekko tężejącą galaretkę i ubijamy, aż do podwojenia objętości, dodajemy pokruszoną czekoladę. Po wymieszaniu masa musi być spieniona i lekko gęstniejąca.
3. Do tortownicy wkładamy jeden z krążków biszkoptu, wlewamy na niego krem i przykrywamy drugim krążkiem. Odstawiamy do lodówki, aż do stężenia.
3.Dekoracja:
1. Przygotowujemy galaretkę z żelatyny i syropu malinowego, jak w powyższym przepisie na krem do tortu. Czekamy, aż lekko stężeje, aby nie wtopiła się do biszkoptu, powodując plamy na cieście.
2. Maliny układamy na wierzchu torciku i zalewamy obficie galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Komentarze