Lekki torcik malinowy

0 (0 ocen)

Do kremu i dekoracji wykorzystałam domowej roboty galaretkę, dzięki temu ciasto jest o wiele zdrowsze i smaczniejsze :)

Składniki:

  • Do wykonania tortu o średnicy 20 cm potrzebne będą:
    Ciasto:
    -3 jaja
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki pszennej
    -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 łyżki octu
    -2 łyżki oliwy

    Krem:
    -3/4 szklanki skondensowanego mleka niesłodzonego
    -50 g gorzkiej czekolady
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki syropu malinowego
    -1/2 szklanki wody

    Dekoracja tortu:
    -400 g malin
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki syropu malinowego
    -1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki torcik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    1. Całe jaja ubijamy z cukrem, aż do zgęstnienia (do całkowitego rozpuszczenia cukru – nie mogą być wyczuwalne kryształki).

    2. Do jaj dodajemy ocet i olej, nie przerywając ubijania.

    3. Dodajemy mąkę, na małych obrotach krótko ubijamy i wlewamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 20 cm.

    4. Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez około 30-40 minut (ciasto powinno odchodzić od brzegów tortownicy).

    5. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż, aby powstały dwa krążki.
  • 2. Krem:

    1. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej syrop z malin i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Substancję odstawiamy do wystygnięcia.

    2. Mocno schłodzone mleko skondensowane miksujemy na dużych obrotach, wlewamy lekko tężejącą galaretkę i ubijamy, aż do podwojenia objętości, dodajemy pokruszoną czekoladę. Po wymieszaniu masa musi być spieniona i lekko gęstniejąca.

    3. Do tortownicy wkładamy jeden z krążków biszkoptu, wlewamy na niego krem i przykrywamy drugim krążkiem. Odstawiamy do lodówki, aż do stężenia.
  • 3. Dekoracja:

    1. Przygotowujemy galaretkę z żelatyny i syropu malinowego, jak w powyższym przepisie na krem do tortu. Czekamy, aż lekko stężeje, aby nie wtopiła się do biszkoptu, powodując plamy na cieście.

    2. Maliny układamy na wierzchu torciku i zalewamy obficie galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.

    3. Tort podajemy schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować