90 dkg papryki zielonej
1 mała cebula
200 ml wody
sos:
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
1 łyżka wody z gotowania papryki
1 łyżeczka cukru
sól.pieprz
Sałatka z zielonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę, umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, umyć, pokroić w krążki. Dodać paprykę, osolić i odstawić na 1 godz. Zagotować wodę, wrzucić paprykę z cebulą i gotować około 2 minuty pod przykryciem. Przygotować sos: cukier rozetrzeć z solą, pieprzem i oliwą. Dodać ocet i łyżkę wody z gotowania papryki. Paprykę polać sosem, odstawić na 2 godz do lodówki.
Komentarze