Leczo z parówkami

0 (0 ocen)

To jedno z dań, których nie opłaca mi się przygotowywać w małej ilości :)

Składniki:

  • 80 dag czerwonej papryki
    30 dag białej papryki
    80 dag pomidorów
    30 dag cukinii
    30 dag cebuli
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    cukier
    słodka i ostra papryka w proszku
    50 dag odtłuszczonych parówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa umyłam, osuszyłam. Pomidory nacięłam na krzyż, zalałam na chwilę wrzątkiem, odcedziłam i zdjęłam z nich skórkę. Wycięłam zdrewniałą część po ogonku i pokroiłam w kostkę. Z papryk usunęłam gniazda nasienne i białe błonki, pokroiłam w paseczki. Cukinię pokroiłam w ćwierć-plasterki. Cebulę i czosnek obrałam, cebulę pokroiłam w pół-plasterki, a czosnek posiekałam.
  • 2. W dużym rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i czosnek, zeszkliłam. Dodałam paprykę, lekko posoliłam i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do chwili, aż papryka zmiękła na tyle, aby można było przekroić ją łyżką. Wtedy dodałam cukinię, a po krótkiej chwili pomidory. Całość dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do pożądanej miękkości warzyw.
  • 3. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, niewielką ilością cukru oraz słodką i ostrą papryką. Parówki pokroiłam na kawałki i dodałam do garnka pod sam koniec, żeby się tylko dobrze zagrzały.

Porady

Nie ma potrzeby podlewania dania wodą, bo warzywa wypuszczą wystarczającą ilość soku. Leczo wspaniale smakuje zaróno z ryżem, jak i pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Parówki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować