To jedno z dań, których nie opłaca mi się przygotowywać w małej ilości :)
Składniki:
80 dag czerwonej papryki
30 dag białej papryki
80 dag pomidorów
30 dag cukinii
30 dag cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz
cukier
słodka i ostra papryka w proszku
50 dag odtłuszczonych parówek
Leczo z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa umyłam, osuszyłam. Pomidory nacięłam na krzyż, zalałam na chwilę wrzątkiem, odcedziłam i zdjęłam z nich skórkę. Wycięłam zdrewniałą część po ogonku i pokroiłam w kostkę. Z papryk usunęłam gniazda nasienne i białe błonki, pokroiłam w paseczki. Cukinię pokroiłam w ćwierć-plasterki. Cebulę i czosnek obrałam, cebulę pokroiłam w pół-plasterki, a czosnek posiekałam.
2.W dużym rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i czosnek, zeszkliłam. Dodałam paprykę, lekko posoliłam i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do chwili, aż papryka zmiękła na tyle, aby można było przekroić ją łyżką. Wtedy dodałam cukinię, a po krótkiej chwili pomidory. Całość dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do pożądanej miękkości warzyw.
3.Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, niewielką ilością cukru oraz słodką i ostrą papryką. Parówki pokroiłam na kawałki i dodałam do garnka pod sam koniec, żeby się tylko dobrze zagrzały.
Porady
Nie ma potrzeby podlewania dania wodą, bo warzywa wypuszczą wystarczającą ilość soku. Leczo wspaniale smakuje zaróno z ryżem, jak i pieczywem.
Komentarze