Pyszna i bardzo sycąca wersja leczo. Źródło: troszkę zmodyfikowana wersja ze strony http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/04/leczo-z-kurczakiem-zdrowa-i-smaczna.html
30 min
Składniki:
dwie pojedyncze piersi z kurczaka
oliwa z oliwek (ok 10-15 łyżek)
2 ząbki czosnku
ładna średnia cukinia (nieprzerośnięta)
1 duża czerwona papryka
pół dużej żółtej papryki (lub jedna mała)
6-7 pieczarek
1 czerwona cebula
ok. 6 łyżek koncentratu pomidorowego plus ok. 3 łyżek keczupu (do smaku)
sól i pieprz, suszone oregano, tymianek, słodka papryka do smaku
Leczo z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni, a następnie wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Lekko podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i plasterki pieczarek. Wszystko przemieszać i zostawić na dużym ogniu na kilka minut. Dodać posiekany w małą kosteczkę czosnek oraz plasterki cebuli. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość dusić na małym ogniu ok 20 - 25 minut (czasem mieszając). Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i keczup oraz doprawić do smaku.
Komentarze