LECZO "Z DZIAŁKI NA STÓŁ"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Leczo,z wykorzystaniem warzyw prosto z działki. Jest potrawą zdrową, sytą, tanią i szybką do wykonania.

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 cebule
    - 5 pomidorów
    - 3 papryki czerwone
    - 2 marchewki
    - 2 pietruszki
    - 1 średnia cukinia
    - 1 kg kiełbasy śląskiej
    - zupa ogonowa Amino
    - natka z pietruszki
    - gałązka lubczyku
    - olej do smażenia
    - pieprz, sól, przyprawa uniwersalna
    - 3 łyżki keczupu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Leczo "z działki na stół" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leczo "z działki na stół" 1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Leco "z działki na stół" 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć cebulę z papryką. Dodać 2 łyżki przyprawa uniwersalna. Jak się warzywa zeszklą, podlać 1/4 szkl. wody, uzupełniając ją w trakcie dalszego duszenia. Mieszać, uważając, żeby się nie zrumieniły.
    Gdy warzywa będą miękkie, dodać 3 łyżki keczupu i chwilę jeszcze poddusić.
  • Leczo "Z działki na stół" 3. W międzyczasie obrać cukinię, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
    Dać do wysokiego rondla, podlać 1/2 szkl. wody i dusić do miękkości.
    Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Dodać do cukinii. Dusić dalej mieszając.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do lecza. Dalej gotować.
  • 4. Obrać kiełbasę ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu po warzywach.
    Jak kiełbasa się przysmaży, dodać do rondla z warzywami.
  • Leczo "Z działki na stół" 5. Dusić całość mieszając. Dodać na chwilę gałązkę maggi. Nie trzymać długo, bo potrawa może przyjąć za dużo aromatu maggi i zdominuje cały smak potrawy. Dlatego należy kosztować potrawę w czasie gotowania.
    Pod koniec rozpuścić w 1/2 szklance wody zupę ogonową i wlać do lecza. Wymieszać. Gotować jeszcze chwilę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą.
    UWAGA : Wcześniej nie solić, bo kiełbasa odda swoją słoność do lecza.
  • 6. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem, jako danie obiadowe, albo z pieczywem jako przystawka, czy gorąca kolacja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować