Leczo z cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis wielokrotnie wykorzystywany w sezonie cukiniowym

  • 60 min

Składniki:

  • 1 cukinia
    2-3 papryki czerwone
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    kostka rosołowa drobiowa
    łyżka masła
    1 puszka pomidorów
    kiełbasa - w ilości jaką lubisz
    sól, pieprz, ulubione zioła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i obrać.
    Cukinię pokroić w grubą kostkę. Jeśli cukinia jest młoda, można zostawić miąższ, jeśli trochę starsza - miąższ lepiej usunąć.
    Paprykę pokroić w paski, cebulę - w kostkę.

    Kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki.
  • 2. Do garnka wrzucić pokrojoną cukinię. Zalać wodą tak, żeby mogła się swobodnie dusić pod przykryciem. Dodać kostkę rosołową i dobrze wymieszać, żeby cała się rozpuściła.

    Cebulę zeszklić na maśle, dodać kiełbasę i razem podsmażyć, aż cebula nabierze złotego koloru, ale się nie przypali.

    Jeśli pomidory w puszce mamy całe, należy je pokroić w kostkę, nie wylewając sosu pomidorowego.
  • 3. Do podduszonej cukinii dodajemy kiełbasę z cebulą. Wyciskamy do tego czosnek, wrzucamy pokrojoną paprykę.
    Nie gotujemy długo, tylko aż papryka lekko zmięknie, i dodajemy pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym.

    Gotujemy krótko, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

    Smacznego!

Porady

Leczo można dowolnie modyfikować. Smaczne jest, kiedy dodamy pokrojoną pierś z kurczaka lub inne chude mięso. Czasem lubię do niego dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Leczo w wersji bezmięsnej nadaje się do pasteryzowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować