Jestem ojcem, działkowcem i grzybiarzem. Lubię robić przetwory z warzyw i grzybów. Przysmakizamknięte w słoiku przywołują wspomnienia wspaniałych miejsc, w których byliśmy latem.
Składniki:
● 2 kg kolorowej papryki
● 1,5 kg pomidorów
● 1 kg cebuli
● 1 kg cukinii
● przyprawy: sól, pieprz, po łyżeczce słodkiej i ostrej mielonej papryki, łyżeczka vegety
● 4 łyżki koncentratu pomidorowego
● 2 ząbki czosnku
● oliwa lub olej
Leczo pasteryzowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyszczamy i kroimy
w kostkę. Pomidory parzymy,
obieramy, kroimy w ćwiartki.
Cukinię kroimy w kostkę.
2.Pokrojoną cebulę dusimy na
oleju. Dodajemy paprykę i pomidory.
Dusimy 25 minut.
3.Dodajemy cukinię. Podlewamy
szklanką wody. Dodajemy przyprawy do smaku i koncentrat
pomidorowy. Dusimy około
45 minut, dodajemy roztarty
czosnek.
4.Gorące leczo przekładamy
do słoików, wlewamy po 1 łyżce
oliwy lub oleju. Zakręcamy
i pasteryzujemy 20 minut. Słoiki
odwracamy do góry dnem i odstawiamy
na 45 minut.
Komentarze