• Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, ziemniaczane placuszki. Można je podawać ze śmietaną, albo z musem jabłkowym. Najczęściej jednak podawane są z gęsim pipkiem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - maca (zmielona - ja użyłam macy z czosnkiem): 0.75 szklanki
    - natka pietruszki (drobno posiekana): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - olej (do 1-2 cm wysokości patelni): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Latkes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • latkes - ciasto ziemniaczane 1. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę obrać i zetrzeć. Dodać do startych ziemniaków. Wymieszać, zawinąć w gazę i odcisnąć nadmiar płynu. Dodać jajka i natkę, wymieszać.
  • 2. Następnie cały czas mieszając dodawać zmieloną macę, aż powstanie lepkie ciasto (można zużyć mniej, w zależności od wilgotności papki ziemniaczanej). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • latkes - smażenie 3. Na patelni rozgrzać olej (na ok. 1-2 cm wysokości patelni). Smażyć małe placuszki z dwóch stron na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Koszerna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować