1.Sos pomidorowy:
Warzywa zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Pora i cebulę drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso zmielić w maszynce. Oliwę rozgrzać na patelni. Do oliwy dodać warzywa starte i cebulę oraz pora. Przesmażyć. Dodać czosnek i mięso mielone. Przesmażyć do brązowego koloru mięsa. Dodać wino. Smażyć do odparowania płynu. Doprawić. Oddać przecier, pomidory, keczup, cukier. Dusić. Dodać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu do godziny czasu. Odparować płyn. Podawać z makaronem, starym parmezanem i świeżą bazylią.
Sos beszamelowy:
Na patelni roztopić masło, dodawać mąkę ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodawać ciepłe mleko. Cały czas mieszać. Doprawić.
Naczynie wysmarować delikatnie masłem. Na spód nałożyć cienką warste sosu pomidorowego. Potem płaty makaronu. Sos pomidorowy, Sos beszamelowy (środkiem), Płaty makaronu, Sos pomidorowy, sos beszamelowy i tak do skończenia składników. Na samej górze ma być sos pomidorowy pokryty sosem beszamelowym. Można dodać starty parmezan i świeże liście bazylii.
piec 180-190 stopni. Czas pieczenia zależy od makaronu. Proszę przeczytać na opakowaniu.
Komentarze