1.Ziemniaki ugotować, a następnie rozgnieść na puree. Z drożdży przygotować rozczyn, wymieszać je w połowie mleka wraz z cukrem oraz paroma łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, olej, wystudzone puree ziemniaczane, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko - w takiej ilości aby po wyrobieniu ciasto było gładkie i powinno odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu odrywać kawałki ciast i formować okrągłe langosze o grubości 1-1,5 cm (wielkosć wg uznania). Langosze smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Usmażone langosze odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniczkach.
Gotowe langosze podawać od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Komentarze