Langosze - to danie węgierskie, bardzo lubiane przez Węgrów. Langosze podaje się z bardzo różnym nadzieniem, wg upodobań, kto co lubi.

Składniki:

  • 50 dag mąki
    20 dag ziemniaków
    3 dag drożdży
    400 ml mleka
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Langosze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, a następnie rozgnieść na puree. Z drożdży przygotować rozczyn, wymieszać je w połowie mleka wraz z cukrem oraz paroma łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, olej, wystudzone puree ziemniaczane, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko - w takiej ilości aby po wyrobieniu ciasto było gładkie i powinno odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu odrywać kawałki ciast i formować okrągłe langosze o grubości 1-1,5 cm (wielkosć wg uznania). Langosze smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Usmażone langosze odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniczkach.
    Gotowe langosze podawać od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować