Przepyszne langosze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Ząbki czosnku trzemy na tarce, wrzucamy do miseczki i zalewamy 4 łyżkami mleka, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy i odstawiamy, aby składniki się ze sobą połączyły. Teraz zabieramy się za ciasto.
2.Ciasto:
Drożdże posypujemy cukrem, zalewamy 10 łyżeczkami mleka i dodajemy 4 łyżki mąki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min.
3.Resztę mąki, mleka i soli wrzucamy do miski. Dodajemy do tego zaczyn.
4.Formujemy ciasto. Ciasto musi wyjść mięciutkie, nie może się kleić. W razie potrzeby dodać mąki.
5.Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce. Czekamy ok 30min, aż ciasto wyrośnie.
6.Po upływie czasu z każdej części robimy okrągły placek grubości 2-3cm. Jeżeli ciasto będzie za cienkie -może być zbyt chrupkie i mogą powstać dziury podczas smażenia.
7.Do garnka lub patelni wlewamy olej i nagrzewamy, aż zacznie skwierczeć. Do nagrzanego oleju dodajemy ostrożnie placek. Placki po usmażeniu muszą mieć złocisty kolor z każdej strony.
8.Gotowy placek odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
9.Placek smarujemy sosem czosnkowo - mlecznym, posypujemy startym serem i polewamy keczupem.
Porady
Ciasto powinno być kruche z wierzchu, a w środku puszyste.
Langosze można podawać również na słodko, z cukrem pudrem.
Komentarze