Pizze do zamrożenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, drożdże i sól mieszamy w misce, dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto tak, by nie było ono zbyt ścisłe (można dodać nieco więcej lub mniej wody), dodajemy oliwę i wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min.
2.Ciasto dzielimy na części ( ja zrobiłam 8 pizzy wielkości połowy dużej blachy do piekarnika), każdą z części rozwałkowujemy i zawijamy boki, smarujemy koncetratem i posypujemy ziołami, pieczemy w temp. 180 stopni ok 15 min. (ciasto nie musi być do końca upieczone).
3.Wystudzone "spody" obkładamy naszymi ulubionymi składnikami, ja użyłąm najzwyklejszych czyli ser, pieczarki szynka i jeszcze raz ser, ale każdy robi wg. uznania. Gotowe wkładamy do osobnych woreczków i mrozimy. Gdy przyjdzie ochota na pizzy, po prostu wyciągamy z zamrażalnika, wstawiamy do zimnego piekarnika, który podkręcamy do temp. 250 stopni. Pieczemy aż brzegi lekko się zarumienią a ser będzie roztopiony. Smacznego :)
Komentarze