Pizze do zamrożenia

4.48 (199 ocen)

  • 60 min

Nie zawsze jest czas na przygotowanie obiadu, wtedy wyciągam gotową domowę pizzę z zamrażalnika, wkładam do piekarnika, i gotowe :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2 saszetki suchych drożdży
    ok 0,5 l letniej wody
    3 łyżki oliwy
    szczypta soli
    zioła prowansalskie
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    Dodatki do pizzy wg. uznania (ser, szynka, pieczarki, cebula, papryka itd.)
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Fast food Przystawki Pizza

Pizze do zamrożenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gw0uue 1. Mąkę, drożdże i sól mieszamy w misce, dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto tak, by nie było ono zbyt ścisłe (można dodać nieco więcej lub mniej wody), dodajemy oliwę i wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min.
  • Tak przygotowane pizze wkładamy do piekarnika 2. Ciasto dzielimy na części ( ja zrobiłam 8 pizzy wielkości połowy dużej blachy do piekarnika), każdą z części rozwałkowujemy i zawijamy boki, smarujemy koncetratem i posypujemy ziołami, pieczemy w temp. 180 stopni ok 15 min. (ciasto nie musi być do końca upieczone).
  • Porcja w sam raz na jedną osobę 3. Wystudzone "spody" obkładamy naszymi ulubionymi składnikami, ja użyłąm najzwyklejszych czyli ser, pieczarki szynka i jeszcze raz ser, ale każdy robi wg. uznania. Gotowe wkładamy do osobnych woreczków i mrozimy. Gdy przyjdzie ochota na pizzy, po prostu wyciągamy z zamrażalnika, wstawiamy do zimnego piekarnika, który podkręcamy do temp. 250 stopni. Pieczemy aż brzegi lekko się zarumienią a ser będzie roztopiony. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować