Lahmacun - pizza z cienkiego ciasta i mięsnego farszu. Bardzo łatwo ją przygotować. Oryginalna i popularna przekąska w Turcji. Przed podaniem skrapia się ją sokiem z cytryny.
Dla 4 osób
Składniki:
ciasto:
-mąka pszenna typ 500 : 220 g
-letnia woda o temp. 37-40 stopni C : 150 ml
-olej rzepakowy : 4 łyżki
-sól morska : 0,5 łyżeczki
-cukier : 0,5 łyżeczki
-drożdże instant : 1 łyżka
do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta:
-mąka pszenna : 2 łyżki
Lahmacun - pizza z cienkiego ciasta i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta wymieszać w misce, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidory zmiksować z przyprawami.
3.Mięso mielone wymieszać dokładnie z cebulą, sosem z pomidorów, (można też dodać siemię lniane).
4.Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na cztery porcje, każdą z nich rozwałkować na kształt okrągłego placka. Na cieście ( na całej jego powierzchni) rosmarować mięsne nadzienie. Paprykę umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową.
5.Pizzę i paprykę piec 25 minut w temp. 200 stopni C ( na środkowej szynie). Przed podaniem lahmacun skropić sokiem z cytryny.
Komentarze