Kwiatowy tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt:
oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka.
Następnie dodajemy suche składniki. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy na jednolite ciasto.
Pieczemy w temp. 180st.C ok. 40 minut.
Studzimy.
Przekrawamy na dwa blaty.
Każdy blat nasączamy ponczem (wodą wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu).
2. Masa:
ubijamy śmietanę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy stopniowo serek homogenizowany i delikatnie miksujemy wszystko razem.
3. Składanie tortu, kolejne kroki:
1) 1 blat biszkoptu
2) 1/3 masy
3) posypujemy 1/2 kwiatów bzów
4) układamy wafle ryżowe
5) 1/3 masy
6) układamy na masie większość truskawek (odrobinę zostawiamy do dekoracji)
7) 2 blat biszkoptu - dokładnie dociskamy
8) 1/3 masy - dokładnie smarujemy nią cały tort
9) ozdabianie resztą kwiatów i truskawek
Porady
Tort najlepiej przyszykować dzień wcześniej, tak aby chłodził się całą noc.
Moim zdaniem po prostu po odstaniu w lodówce jest smaczniejszy, a biszkopt robi się delikatniejszy.
Komentarze