Kwaśnica na wędzonych żeberkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Smaczna, mocno kwaśna zupa podawana z kawałkami wędzonki. Idealna na chłodny dzień, doskonale rozgrzeje i nasyci.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg wędzonych żeberek
    2,5 litra wody
    3 liście laurowe
    kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
    pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
    700 gram ziemniaków
    1 kg kiszonej kapusty
    150 gram wędzonego boczku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    4-5 suszonych grzybów
    3-4 łyżeczki majeranku
    1 płaska łyżeczka kminku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kwaśnica na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, zebrać szumowiny. Posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszone grzyby. Gotować pół godziny.

    Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować 20 minut. Następnie wyjąć żeberka z wywaru i dodać pokrojoną kiszoną kapustę.

    Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć przez kilka minut, następnie wrzucić zawartość patelni do zupy. Dodać majeranek oraz kminek i gotować około pół godziny, aż kapusta będzie miękka.

    Żeberka pokroić na kawałki, usunąć kości i dodać mięso do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować