Kwartet fasolowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Jaś, zielona soczewica, cieciorka i czerwona idealne połączenie roślin strączkowych w pyszną rozgrzewającą zupę.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • wędzona kość schabowa
    pół szklanki suszonej cieciorki
    pół szklanki Jasia
    pół szklanki soczewicy zielonej, lub czerwonej jeśli wolimy gęste zupy
    pół szklanki czerwonej fasolki
    cebula
    marchewka
    pietruszka
    papryczka chili
    puszka pomidorów pelati, mogą być też świeże bez skórki
    łyżka koncentratu pomidorowego
    łyżeczka miodu
    łyżeczka octu balsamicznego
    1-2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz ziołowy
    2-3 ziela angielskie
    1-2 liście laurowe
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    kminek
    ziarno kolendry
    oregano
    cynamon
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kwartet fasolowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na kości gotujemy wywar z dodatkiem czosnku, liści i ziela. Gotowy wywar przecedzamy, gotujemy na nim fasole. Cebulę, chili drobno siekamy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Warzywa podduszamy na patelni, następnie dodajemy je do zupy. Na koniec dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy i razem jeszcze chwilę gotujemy. Do zupy dodajemy ocet i miód. Doprawiamy przyprawami do smaku.

Porady

Wersja dla leniwych: możemy użyć fasoli z puszek by pominąć czas moczenia. Jeżeli chcecie by zupa była bardziej pożywna można dodać trochę podsmażonej kiełbasy chorizo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować