Kuskus z warzywami, szprotem i pieczarkową jajecznicą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pożywna sałatka z kaszą w roli głównej. Kuskus z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw, konserwy rybnej i smażonych jaj z pieczarkami. Smak sałatki dopełniają świeża natka pietruszki, prażone ziarna słonecznika oraz aromatyczne przyprawy i zioła.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka (250 g)
    200 g sałaty lodowej
    100 g selera naciowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 puszka konserwy rybnej – Szprot w sosie pomidorowym (300 g)
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    Kasza:
    2/3 szklanki suchej kaszy kuskus
    1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
    szczypta soli

    Jajecznica:
    4 duże jajka
    265 g oczyszczonych pieczarek
    3 – 4 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka kminku całego
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kuskus z warzywami, szprotem i pieczarkową jajecznicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kuskus z warzywami, szprotem i pieczarkową jajecznicą 1. Kuskus wymieszać z ziołami i solą, po czym przygotować wg przepisu na opakowaniu. Kaszę wystudzić.
    Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone pieczarki, obrany i posiekany czosnek oraz przyprawy – kminek, owoce kolendry, ostrą paprykę, sól. Składniki smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając. Następnie wbić jajka i usmażyć dobrze ściętą jajecznicę – wystudzić.
    Przygotowaną kaszę oraz jajecznicę dokładnie wymieszać.
  • Kuskus z warzywami, szprotem i pieczarkową jajecznicą 2. Miąższ papryki pokroić w kostkę, seler naciowy drobno pokroić, sałatę poszarpać. Rozdrobnione warzywa przełożyć do miski. Dodać konserwę rybną i kuskus wymieszany z jajecznicą.
  • Kuskus z warzywami, szprotem i pieczarkową jajecznicą 3. Wsypać słonecznik, dołożyć natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem soku z cytryny i majonezu. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować