• 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczny, prosty obiad na szybko. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 2 cm korzenia imbiru
    • 450 g fasolki szparagowej
    • 2 papryki, czerwona, żółta
    • Olej do smażenia
    • 150 ml śmietany 30%
    • Sól
    • 1 łyżka przyprawy curry
    • 1 łyżka kurkumy
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Kurczaka z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę. Doprawiam przyprawą curry oraz solą.
    Cebulę, czosnek, imbir obieram. Cebulę, imbir kroję bardzo drobno a czosnek przeciskam przez praskę. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju.
    Do warzyw dodaję mięso i smażę około 10 minut.
  • sos 2. Po tym czasie dodaję fasolkę szparagową oraz umyte, osuszone, oczyszczone z nasion i pokrojone w paseczki papryki.
    Podlewam jedną szklanką wody, wsypuję kurkumę oraz sól i gotuję 10 minut.
    Na koniec wlewam śmietanę, 2 minutki gotuję.
  • danie 3. Gotowe, podaję z ryżem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować