Kurczak “Żony idealnej” w ciemnym piwie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetny prosty przepis na kurczaka w ciemnym piwie, musztardzie i miodzie, który uszczęśliwi każdego komu zostanie podany.
Sprawdzi się jako danie główne niedzielnego obiadu, albo ozdoba plenerowego przyjęcia na tarasie, będzie też doskonałą przekąską typu “finger food” na każdej imprezie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg podudzi z kurczaka
    0,5 l ciemnego piwa typu porter
    3 łyżki stołowe musztardy sarepskiej
    3 łyżki miodu
    1 duża czerwona cebula
    2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak “żony idealnej” w ciemnym piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą, i olejem.
  • 2. Cebulę kroimy w półtalarki, posypujemy nimi kurczaka i wszystko zostawiamy w chłodnym miejscu na jedną godzinę.
  • 3. Kurczaka z cebulą , w żaroodpornym naczyniu wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy ½ godziny obracając co jakiś czas.
  • 4. W tym czasie w głębokim naczyniu łączymy piwo, musztardę i miód energicznie mieszając do połączenia się ze sobą składników.
  • 5. Po upływie ½ godziny wlewamy przygotowany sos do kurczaka, i pieczemy kolejne ½ godziny, również obracając kilka razy, nie zapominają też o polewaniu mięsa w trakcie obracania gęstniejącym sosem, tak żeby przeszło jego smakiem i aromatem.
  • 6. Po tym czasie danie jest gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować