Karkówka duszona w ciemnym piwie

  • wyświetlono: 2921 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem, który można maczać w sosie. Mniam!

dagooshya
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 60min

Składniki

dla 2-3 osób:
2 łyżki masła klarowanego*
500 g karkówki wieprzowej
300 ml ciemnego piwa
1 duża cebula, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione nożem
1 łyżka miodu
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
trochę mąki
sól, pieprz
pieprz cayenne (opcjonalnie)
świeża natka pietruszki

Do podania:
ziemniaki lub pieczywo

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka duszona w ciemnym piwie

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 4-6 równych kotletów. Posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące - nadmiar strzepujemy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego i na wysokim ogniu smażymy nasze kotlety z obu stron, aż do zarumienienia. Wyciągamy na talerz i odstawiamy na bok.
  • 2. Do tego samego garnka wrzucamy resztę masła klarowanego, zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia (około 4 minut). Wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
  • 3. Do cebuli wlewamy piwo, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy miód, liście laurowe, ziele angielskie, wkładamy mięso i przykrywamy. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 40 minut, aż będzie miękkie.
  • 4. Mięso wyciągamy na talerz. Zwiększamy ogień i redukujemy sos (około 10 minut). Mięso wkładamy z powrotem, dokładnie mieszamy i gotujemy ostatnią minutę. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem cayenne. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)

Porady

*Masło klarowane możemy zastąpić dobrej jakości olejem
PPWS_02-2017

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadzimakarkówkakuchnia polskapomysł na obiadprzepis autorskipiwo ciemne
 

Komentarze

Podobne przepisy

golonka duszona w piwie i miodzie

Dodane przez: justi2401

Golonki duszone w miodzie i piwie

Delikatne, rozpływające się w ustach...

 ,,Ćwiartki kurczaka duszone w piwie,,

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ćwiartki kurczaka duszone w piwie

Moja propozycja na niedzielny obiad:...

zenerk

Dodane przez: dusiowa

Żeberka duszone w piwie

Żeberka to jedno z niewielu mięs,...

Schab w ciemnym piwie

Dodane przez: Paulina Nosek

Schab w ciemnym piwie

Słodko - wytrawny dodatek do świątecznych...

Żeberka duszone w piwie karmelowym.

Dodane przez: Di bloguje

Żeberka duszone w piwie karmelowym

Pyszne i aromatyczne żeberka z...

Karkówka duszona w czerwonym winie

Dodane przez: Monika Matysiak

KARKÓWKA DUSZONA W CZERWONYM WINIE

Kruche, delikatne mięso w bardzo...