FILETY Z KURCZAKA W CIEMNYM PIWIE

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis u znajomej na NK, zainspirował mnie do zrobienia tego dania.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -4 filety z kurczaka

    przyprawy do mięsa:
    -sól, pieprz
    -1 łyżeczka papryki ostrej
    -1 łyżeczka przypraw do kurczaka
    -1 łyżeczki Kucharka
    -3 łyżki mąki

    olej do smażenia mięsa

    -2 cebule
    -3 marchewki

    -kilka ziarenek ziela angielskiego
    -3 liście laurowe
    -natka pietruszki

    1 butelka ciemnego piwa-tutaj KARMI

    -3 łyżki mąki
    -250 ml. gęstej śmietany
    -1 łyżka musztardy
    -maggi w płynie
    -trochę wody
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety z kurczaka w ciemnym piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • panierowanie mięsa 1. Mięso umyć, osuszyć w papierowych ręcznikach. Każdy filet, przekroić w poziomie.
    Przyprawy wymieszać i panierować filety.
  • obsmażanie mięsa 2. Obsmażyć z obu stron.
  • mięso w rondlu 3. Mięso przekładać do rondla.
  • smażenie cebuli 4. Na tym tłuszczu podsmażyć, pokrojoną cebulę.
  • smażenie cebuli i marchewki 5. Dodać pokrojoną marchewkę.Podsmażyć chwilę.
  • danie przed pieczeniem 6. Przełożyć do rondla. Dodać posiekana natkę, wlać piwo. Rondel przykryć i piec w nagrzanym piekarniku 175 *. ok. 45 min.
  • składniki do sosu 7. Mąkę do sosu, przysmażyć na suchej patelni. Ostudzić, dodać musztardę, magi , śmietanę , dobrze rozmieszać. Rozrzedzić trochę wodą.
  • Przed gotowaniem sosu 8. Rondel wyjąć z pieca, mięso przełożyć osobno.
  • sos 9. Sos w rondlu zagotować, zagęścić mąkę ze śmietaną i ugotować.Jak potrzeba to dodatkowo przyprawić. Mięso przełożyć do sosu i podawać do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować