Chleb na ciemnym piwie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chleb którym można zaskoczyć najbliższych i znajomych a dzięki bąbelkom co2 w piwie ciasto rośnie szybciej niż dług publiczny :)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    -1/2 szklanki otrąb pszennych
    - 1 i 1/2 szklanki ciemnego piwa
    -1/2 kostki świeżych drożdży
    - płaska łyżka stołowa soli
    -1 łyżka miodu
    - 4 łyżki oleju
    - słonecznik do posypania ( opcjonalnie ziarna dyni).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Piwa

Chleb na ciemnym piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy zaczyn. 1. Miód ,piwo i 2 łyżki oleju lekko podgrzewamy , dodajemy drożdże , mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu aż zaczyn podrośnie.
  • Zaczyn mieszamy z mąką. 2. Mąkę , otręby i sól mieszamy . Dodajemy podrośnięty zaczyn i dokładnie wszystko mieszamy . Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
  • Wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy. 3. Gdy ciasto wyrośnie ,ponownie delikatnie je mieszamy.
  • wlewamy ciasto na keksówki. 4. Dwie keksówki 12x25 smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia który również delikatnie smarujemy olejem . (Jeżeli ktoś woli chlebek wysoki to proszę całe ciasto wlać do jednej foremki o wymiarach 12x 30 i piec 35 minut .)
  • Wyrośnięte ciasto. 5. Ponieważ ciasto jest dość rzadkie ,delikatnie wylewamy je po równo na dwie keksówki i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu . Po wyrośnięciu delikatnie posypujemy słonecznikiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni . Pieczemy ok. 30 minut .
  • Upieczony chlebek. 6. Po upieczeniu wyjmujemy chlebek z blaszek , skrapiamy zimna wodą po wierzchu ( skórka będzie chrupiąca ) delikatnie odrywamy papier i pozostawiamy do ostygnięcia na metalowej kratce .
  • Smacznego. 7. Chlebek można posypać przed pieczeniem ziarnami dyni zamiast słonecznika.

Porady

Po wyrośnięciu ciasta w keksówkach i posypaniu ich słonecznikiem lub dynią nie dotykamy już ciasta ponieważ może opaść .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Piwo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować