To naprawdę fajne aromatyczne danie. Ciekawe jest połączenie goryczki rozmarynu ze słodyczą pomarańczy. Ważne jednak aby nie przesadzić z rozmarynem, bo danie może wyjść zbyt gorzkie.
Łatwy
Składniki:
- pierś z kurczaka: 3 sztuki
- pomarańcze: 3 sztuki
- śmietana do sosów: 100 mililitrów
- sól do smaku okolo: 0.5 łyżeczki
- pieprz do smaku około: 0.5 łyżeczki
- rozmaryn do smaku około: 0.5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
- masło do smażenia: 2 łyżki
Kurczak z pomarańczami i rozmarynem w śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Jedną pomarańczę obieramy, wyciskamy z niej sok. Sok mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę.
2.Pozostałe dwie pomarańcze filetujemy.
3.Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło. Piersi z kurczaka odsączamy z soku i obsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa kawałki pomarańczy (razem z sokiem). Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i troszeczkę roztartego na dłoniach rozmarynu (pamiętajcie by nie przesadzić z ilością rozmarynu!) Dusimy całość pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy piersi z kurczaka będą już miękkie, dolewamy śmietanę. Dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia mieszając od czasu do czasu.
Komentarze