Kurczak z pomarańczami i rozmarynem w śmietanowym sosie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

To naprawdę fajne aromatyczne danie. Ciekawe jest połączenie goryczki rozmarynu ze słodyczą pomarańczy. Ważne jednak aby nie przesadzić z rozmarynem, bo danie może wyjść zbyt gorzkie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 3 sztuki
    - pomarańcze: 3 sztuki
    - śmietana do sosów: 100 mililitrów
    - sól do smaku okolo: 0.5 łyżeczki
    - pieprz do smaku około: 0.5 łyżeczki
    - rozmaryn do smaku około: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - masło do smażenia: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z pomarańczami i rozmarynem w śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Jedną pomarańczę obieramy, wyciskamy z niej sok. Sok mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę.
  • 2. Pozostałe dwie pomarańcze filetujemy.
  • 3. Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło. Piersi z kurczaka odsączamy z soku i obsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa kawałki pomarańczy (razem z sokiem). Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i troszeczkę roztartego na dłoniach rozmarynu (pamiętajcie by nie przesadzić z ilością rozmarynu!) Dusimy całość pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy piersi z kurczaka będą już miękkie, dolewamy śmietanę. Dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia mieszając od czasu do czasu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować