Kurczak w stylu japońskim z warzywami i ryżem

2 (1 ocen)

  • 30 min

Jest to danie typowo azjatyckie, więc jeśli lubicie potrawy na ostro, z wyczuwalnym smakiem imbiru,sosu sojowego oraz czosnku to z pewnością przypadnie Wam do gustu. Danie idealne na obiad jak i na romantyczną kolację we dwoje

  • 30 min

Składniki:

  • 300g filetu z kurczaka
    pół czerwonej papryki
    1 średnia cebula
    3 pieczarki
    szczypta cukru
    sól i świeżo zmielony pieprz
    szczypta ostrej papryki
    olej do smażenia
    dodatkowo:
    marynata Vitasia sojowo-imbirowo-czosnkowa
    torebka ugotowanego ryżu
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w stylu japońskim z warzywami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
  • 3. Paprykę i pieczarki kroimy w średniej wielkości kostkę
  • 4. Pokrojone warzywa i mięso wkładamy do miski, dodajemy jedną saszetkę marynaty oraz przyprawy, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 20 min
  • 5. Rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka z warzywami przez ok 10 minut, aż marynata lekko odparuje a mięso będzie miękkie, co jakiś czas mieszając
  • 6. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować