Kurczak w plastrach bekonu w sosie z pomidorków daktylowych

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kurczak nie koniecznie tradycyjny, soczyste filety zapiekane w plastrach bekonu, duszone w świeżych i suszonych pomidorach, podawane na makaronowych tagliatellach spowodowały, że obiad znikł tak szybko, że z trudem jedną porcję pozwolono mi sfotografować dla Was :).

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki dla 4 - 5 osób:


    3 filety z kurczaka
    9 plastrów bekonu lub boczku
    150-200 ml słodkiej śmietanki 12%
    10 pomidorów suszonych w oliwie
    2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory
    garść pomidorków koktajlowych, u mnie słodka odmiana daktylowa
    sól
    pieprz
    świeża cebula dymka, zielona i biała część


    Dodatkowo:


    40 dag makaronu tagliatelle
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w plastrach bekonu w sosie z pomidorków daktylowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso myjemy, osuszamy, każdy filet przecinamy wzdłuż na trzy części, lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdą część fileta owijamy plastrem bekonu.

    2. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

    3. Na patelni rozgrzewany olej rzepakowy z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów. Mięso z bekonem obsmażamy z dwóch stron na rumiano razem drobno pokrojoną cebulą dymką, podlewamy śmietanką, dodajemy suszone i świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem dusimy.

    4. Na talerze nakładamy przygotowany makaron, układamy pocięte w plastry filety drobiowe, polewamy sosem i posypujemy zieloną częścią dymki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Kurczak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować