KURCZAK W OWOCOWEJ POTRAWCE

0 (0 ocen)

Podawać z ugotowanym cytrynowym ryżem.Bardzo smaczne danie nawet na uroczysty obiad jako pierwsze danie lub uroczystą kolację.Polecam.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    1 woreczek ryżu
    4 żółtka
    3 kiwi
    5 szt.moreli suszonej dużej
    1 cytryna /skórka z całej i sok z 1/2 /
    2 łyżki rodzynek dużych
    2 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej
    2 łyżki imbiru kandyzowanego
    2 łyżki masła
    100 ml. słodkiej śmietany 18%
    3 łyżeczki cukru

    sól,przyprawa uniwersalna,pieprz cytrynowy,mąka do zagęszczenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w owocowej potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać 1 1/2 l.wody,przyprawić solą,przyprawa uniwersalna,włożyć umyty filet i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa zdejmując wytwarzane szumki.Mięso wyjąć,wywar zachować.
  • kurczak w owocowej potrawce 2. W drugim garnku zagotować 3/4 l. wody,przyprawić solą,dodać zdjętą skórkę z umytej cytryny bez białych części,dodać skórkę cytrynową kandyzowaną.
  • kurczak w owocowej potrawce 3. Włożyć ryż i gotować na wolnym ogniu do jego miękkości.Ryż wyjąć zabezpieczyć przed wystudzeniem.Wywar przecedzić przez sitko /wywar zachować/,skórkę z cytryny wyrzucić a skórkę kandyzowaną zachować.
  • kurczak w owocowej potrawce 4. Filet pokroić w większą kostkę,kiwi obrać i pokroić w kostki,morele w słupki.Do garnka wlać po 1/2 l. rosołu i wywaru z gotowania ryżu
  • kurczak w owocowej potrawce 5. Wywary zagotować ,zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.
  • kurczak w owocowej potrawce 6. Włożyć owoce,imbir i skórkę cytrynową odłożoną z gotowania ryżu i chwilę gotować,około 10 min.Przyprawić do smaku pieprzem cytrynowym,cukrem,wlać sok z cytryny.
  • kurczak w owocowej potrawce 7. Żółtka dokładnie rozprowadzić w niewielkiej ilości gorącego sosu i przez sitko wlać do garnka z potrawką.
  • kurczak w owocowej potrawce 8. Wlać śmietanę
  • kurczak w owocowej potrawce 9. Dodać mięso,delikatnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania.Już nie gotować.
  • kurczak w owocowej potrawce 10. Na koniec posypać wiórkami masła,by nie utworzył się kożuszek.
    Przed podaniem delikatnie przemieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować