Kurczak w owocowej potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 1 1/2 l.wody,przyprawić solą,przyprawa uniwersalna,włożyć umyty filet i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa zdejmując wytwarzane szumki.Mięso wyjąć,wywar zachować.
2.W drugim garnku zagotować 3/4 l. wody,przyprawić solą,dodać zdjętą skórkę z umytej cytryny bez białych części,dodać skórkę cytrynową kandyzowaną.
3.Włożyć ryż i gotować na wolnym ogniu do jego miękkości.Ryż wyjąć zabezpieczyć przed wystudzeniem.Wywar przecedzić przez sitko /wywar zachować/,skórkę z cytryny wyrzucić a skórkę kandyzowaną zachować.
4.Filet pokroić w większą kostkę,kiwi obrać i pokroić w kostki,morele w słupki.Do garnka wlać po 1/2 l. rosołu i wywaru z gotowania ryżu
5.Wywary zagotować ,zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.
6.Włożyć owoce,imbir i skórkę cytrynową odłożoną z gotowania ryżu i chwilę gotować,około 10 min.Przyprawić do smaku pieprzem cytrynowym,cukrem,wlać sok z cytryny.
7.Żółtka dokładnie rozprowadzić w niewielkiej ilości gorącego sosu i przez sitko wlać do garnka z potrawką.
8.Wlać śmietanę
9.Dodać mięso,delikatnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania.Już nie gotować.
10.Na koniec posypać wiórkami masła,by nie utworzył się kożuszek.
Przed podaniem delikatnie przemieszać.
Komentarze