Kurczak w imbirze

4.5 (152 ocen)

  • 3 godz.

Kurczak podczas marynowania i pieczenia przechodzi aromatem imbiru, a sam imbir zapieczony na kurczaku jest rewelacyjnie chrupiący i świetnie uzupełnia mięso

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    2 udka kurczaka
    korzeń imbiru
    3 ząbki czosnku
    papryka słodka sypana
    sól , pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w imbirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b4m1xt 1. Udka nacieramy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy tez przeciśnięty przez praskę czosnek i startą połówkę imbiru. Marynujemy kilka godzin w lodówce.
    Zamarynowane udka pieczemy w piekarniku około 1 godziny w 180 stopniach.


  • image-0wkpf63 2. Podczas gdy udka się pieką kroimy pozostałą część imbiru na cienkie paski i obsmażamy je na oliwie z oliwek aż się lekko zarumienią. Zasmażony imbir układamy 10 minut przed końcem pieczenia na kurczaku. Oliwa na której smażyliśmy imbir polewamy piekącego się kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Imbir Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować