Stir-fry z kurczakiem w imbirze

0 (0 ocen)

  • 20 min

Stir-fry, a dokładnie szybkie smażenie. Jest jedną z chińskich technik gotowania na wok-u. O co dokładnie chodzi ze stir-fry? Kluczem jest przygotowanie w osobnych miseczkach składników, ponieważ gotowanie jest tak szybkie, że nie mamy czasu na ich odmierzanie.

  • 20 min

Składniki:

  • • 1 pierś z kurczaka
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cebula dymka
    • 1-2 ząbki czosnku
    • Zielona cześć z dymki
    • Fasolka żółta (ja użyłem mrożonej)
    • Kilka różyczek brokuła
    • Imbir (mielony)
    • Papryka chilli (mielona)
    • Papryka czerwona słodka
    • sól
    • oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stir-fry z kurczakiem w imbirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy na kawałeczki pierś z kurczaka i doprawiamy : imbirem, papryką chilli. Do osobnych miseczek wrzucamy pokrojoną paprykę, fasolkę ( wcześniej rozmrożoną), brokuł, posiekaną cebulę, szczypiorek i czosnek. Na patelnię wlewamy oliwę i czekamy aż patelnia mocno się nagrzeje. Wrzucamy kurczaka i smażymy go przez 1 minutę, przesuwamy go na bok i dodajemy cebulę i czosnek, po kilku sekundach ( aż czosnek zacznie skwierczeć i wydobywać swój aromat) dodajemy resztę warzyw: paprykę, fasolkę, brokuł. Smażymy kolejne 3 minuty (bądź do momentu gdy kurczak będzie gotowy). Na koniec wrzucamy szczypior, solimy i doprawiamy papryką czerwoną słodką do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kurczak

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować