Kurczak w sosie sojowym, miodzie i imbirze z sezamem

4.88 (199 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ten kurczak dzięki marynacie uzyskuje nietypową słodko-kwaśną, chrupiącą skórkę a sezam....cóż poezja zmysłów :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - sos sojowy: 3 łyżki
    - miód: 4 łyżki
    - imbir mielony: 1 łyżka
    - czosnek (ząbki) wyciśniety: 2 sztuki
    - ziarna sezamu: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.88 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie sojowym, miodzie i imbirze z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance rozrabiamy sos sojowy, miód, imbir, czosnek i sezam. W powstałej marynacie obtaczamy pierś z kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli chcemy zamarynować go na dłużej, aby mięso lepiej przeszło smakiem należy kurczaka zamarynowanego w sosie włożyć na 2 godziny do lodówki.
  • 2. Pieczemy w otwartym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 160-180 stopni około 50 minut. W trakcie tego czasu czasem otwieramy piekarnik i łyżką zbieramy marynatę i polewamy nią kurczaka. Na samym początku marynata jedynie delikatnie go oblepia i spływa, jednak pod wpływem temperatury robi się coraz bardziej gęsta i przylega do mięsa tworząc na nim chrupiącą skórkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować