Kurczak po wiejsku

4.5 (194 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszny,soczysty kurczak i do tego chrupiące skwarki.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 podudzi kurczaka
    2 łyżki gęstej musztardy
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1/2 łyżeczki harissy
    3/4 łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    200 g wędzonego boczku w plastrach
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w paseczki.
    Musztardę,oliwę i przyprawy wymieszać razem w miseczce.
    Mięso umyć,osuszyć i ponacinać do kości w 3 miejscach co 2 cm.
    Przełożyć do miski,dodać wcześniej przygotowaną marynatę i każdy kawałek mięsa dokładnie natrzeć.
    Miskę z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na około 60 minut.
  • 2. Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania(najlepiej z nieprzywierającym dnem).
    Po wierzchu posypać pokrojonym boczkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 35 minut,
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Drób Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować