Kurczak po wiejsku

  • wyświetlono: 2504 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszny,soczysty kurczak i do tego chrupiące skwarki.

beniawojt
  • 7 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

7 podudzi kurczaka
2 łyżki gęstej musztardy
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki harissy
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
200 g wędzonego boczku w plastrach

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak po wiejsku

  • 1. Boczek pokroić w paseczki.
    Musztardę,oliwę i przyprawy wymieszać razem w miseczce.
    Mięso umyć,osuszyć i ponacinać do kości w 3 miejscach co 2 cm.
    Przełożyć do miski,dodać wcześniej przygotowaną marynatę i każdy kawałek mięsa dokładnie natrzeć.
    Miskę z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na około 60 minut.
  • 2. Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania(najlepiej z nieprzywierającym dnem).
    Po wierzchu posypać pokrojonym boczkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 35 minut,
    .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczekdróbobiadimprezamięso z piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Pierscien  miesny po wiejsku

Dodane przez: GIOVI75

Pieczen po wiejsku

Smaczny z dodatkiem dwoch rodzajow...

kiełbasa

Dodane przez: lexi27

Biała kiełbasa po wiejsku

Aromatyczne i sycące danie dla...

Po wiejsku do syta

Dodane przez: RedakcjaPP

Po wiejsku do syta

Studiuję biotechnologię. Na studiach...

Kurczak po seczuańsku

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kurczak po seczuańsku

Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej....

Kurczak po gruzińsku

Dodane przez: szynszyla

Kurczak po gruzińsku

Pyszne udka kurczaka w pomidorach....

bób po wiejsku z cebulą, kiełbasą i boczkiem - szybki obiad na lato

Dodane przez: babka w formie

bób po wiejsku z cebulą, kiełbasą i boczkiem...

Dzisiaj będzie szybko i smacznie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE