Duszone ziemniaki po wiejsku

4.43 (160 ocen)

  • 30 min

Sycąca i pyszna wiejska potrawa, doskonała na chłodne jesienno-zimowe dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 7 małych ziemniaków
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 średnia cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    sól, pieprz ziołowy
    koperek
Wystaw ocenę:

4.43 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone ziemniaki po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem.
  • 2. Cebulę i czosnek kroimy, po czym dodajemy do duszących się warzyw, solimy. Wszystko razem dusimy co jakiś czas mieszając.
  • 3. Gdy warzywa zmiękną (będą al dente) odstawiamy przykrycie, przyprawiamy pieprzem ziołowym, koperkiem i smażymy do lekkiego zarumienienia się ziemniaków. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Porady

Potrawę można również doprawić gotową przyprawą do ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować