Duszone ziemniaki po wiejsku

  • wyświetlono: 8627 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sycąca i pyszna wiejska potrawa, doskonała na chłodne jesienno-zimowe dni.

_20181108_164053
  • 30min

Składniki

7 małych ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz ziołowy
koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Duszone ziemniaki po wiejsku

  • 1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem.
  • 2. Cebulę i czosnek kroimy, po czym dodajemy do duszących się warzyw, solimy. Wszystko razem dusimy co jakiś czas mieszając.
  • 3. Gdy warzywa zmiękną (będą al dente) odstawiamy przykrycie, przyprawiamy pieprzem ziołowym, koperkiem i smażymy do lekkiego zarumienienia się ziemniaków. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Porady

Potrawę można również doprawić gotową przyprawą do ziemniaków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Mielone po wiejsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Mielone po wiejsku

Inne niż tradycyjne, ale jakie...

Po wiejsku do syta

Dodane przez: RedakcjaPP

Po wiejsku do syta

Studiuję biotechnologię. Na studiach...

image-1ytv2oc

Dodane przez: Monika Matysiak

duszone ziemniaki z szalotką

Bardzo niewiele trzeba czasami,...

kiełbasa

Dodane przez: lexi27

Biała kiełbasa po wiejsku

Aromatyczne i sycące danie dla...

xxx

Dodane przez: capri

ziemniaki po nelsońsku

Jeśli szukacie nowego sposobu na...

gotowane ziemniaki z duszonymi grzybami

Dodane przez: Justa83

duszone grzyby w śmietanie z ziemniakami

Duszone grzyby to nasza ulubiona...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE