Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii

5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Takiego kurczaka przygotowuję się niezwykle szybko, a efekt jest bardzo smakowity. Rumiana skórka i kuszący aromat - sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Mięso jest miękkie soczyste i idealnie połączone smakowo.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka (mogą być dowolne części)
    3-4 ząbki czosnku
    2 gałązki świeżej bazylii
    przyprawa do kurczaka, sól
    Dodatkowo:
    3 łyżki oliwy
    300-500 ml mleka
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.
    Listki bazylii oddzielić od gałązek, a ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki.
    Bazylię i czosnek delikatnie powtykać pod skórkę kurczaka.
    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim mięso.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec (do miękkości) około 90 minut w 180 stopniach.
    (Czas pieczenie zależny jest od wielkości porcji kurczaka.)
    Podczas pieczenia - kurczaka podlewać (z 2 razy) niewielką ilością mleka.
    (Polewać po mięsie. Dno naczynia nie może być suche - inaczej mięso się przypali.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować